23.2.2021

Zejména v chladném období roku se mohou i u vás doma objevovat stopy plísně na zdi. Na vině je několik faktorů, zejména však vlhkost v bytě. Co vám pomůže odstranit plíseň ze zdi a jak se jí zbavit navždycky?

 

Foto: Sandy Millar, Unsplash

Plíseň a vlhkost jdou ruku v ruce

Plísně stejně jako jiné houbovité organismy produkují spory, kterými se šíří. Vdechování těchto spor představuje poměrně závažné zdravotní riziko – způsobují respirační onemocnění i alergické reakce. Při dlouhodobém pobytu s plísní v bytě se zdravotní následky ještě zhoršují.

Plísni se líbí vlhké plochy se stabilní teplotou nad bodem mrazu, s minimem proudícího vzduchu a světla a s texturou umožňující zachytit kondenzovanou vodu a prach. Pokrývá zbarveným podhoubím dřevo, zdivo, omítku, plast i sklo.

 

Proč se plíseň objevila?

Plíseň na zdi za nábytkem poukazuje na nedostatečné proudění vzduchu. Může se objevit i po rekonstrukci a výměně oken – plastová okna dokonale těsní, takže nedochází k výměně vzduchu. Navíc je při stavbě nutné dodržet správnou technologii, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti uvnitř domu. Dalšími důvody výskytu plísně je nedostatečné větrání, málo světla, sušení prádla uvnitř, neodsávání par při vaření, podmáčený dům aj.

Foto: iese kobaladze, Unsplash

Jak odstranit plíseň na zdi?

Nejprve byste si měli všímat faktorů, které ke vzniku plísní vedou – například orosená okna nebo vlhké mapy na zdi. Jakmile se plíseň objeví, je potřeba zjistit důvod jejího rozšíření a problém vyřešit, jinak se plísně nezbavíte. Dodržujte pravidelné větrání (krátké, ale intenzivní), pusťte do bytu slunce a plíseň ze zdi odstraňte co nejrychleji.

K rychlému zastavení růstu plísní můžete využít dezinfekční postřiky z drogerie. Musíte se ale vždy chránit brýlemi, rouškou nebo respirátorem a rukavicemi kvůli poletujícím sporám a výparům z přípravků. Zcela bezpečnou a rychlou možností je využití naší služby dezinfekce prostor.

Místnost ošetříme aerosolem nebo postřikem dezinfekční látky. Ta hubí všechny plísně, houby, bakterie i viry. Aplikace je velmi efektivní a proniká na nedosažitelná místa, i přes textilie či koberce. Navíc můžete místnost ihned po zaschnutí roztoku používat (u aerosolu několik minut).

Foto: ZZgroup.cz

Aerosolovou dezinfekci jsme využili i při zásahu ve školkách ve Zdibech, Čelákovicích a Klecanech. Pomohli jsme tak ještě lépe ochránit žáky i učitele před nákazou COVID-19. Pokud byste chtěli rychlou a účinnou pomoc v boji proti plísni či virům i vy, zavolejte nám nebo napište.

Sledujte naši stránku na Facebooku, kde zveřejňujeme informace ze světa deratizace, dezinsekce a dezinfekce.

 

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.