31.8.2023

Mravenci pobíhající po kuchyňské lince nikomu na chuti nepřidají. I když narazíte jen na jednoho, buďte si jistí, že je poblíž celé hnízdo čítající i milion hladových jedinců. Čtěte dále a dozvíte se, co platí na mravence v kuchyni.

 

Foto: Salmen Bejaoui, Unsplash

Krok 1 – Určení druhu mravence

Mravence nejspíš poznáte, ale pokud dokážete určit i přesný druh, pomůže vám to při následné likvidaci. Nejčastěji na ně narazíte právě v kuchyni, kde nacházejí dostatek potravy v podobě zbytků jídla. V ČR se nejčastěji setkáte s mravencem obecným, mravencem domácím a mravencem faraonem, jejich popis včetně fotografií najdete v našem předešlém článku.

Nejste si jistí? Zavolejte na naši linku, pomůžeme vám s identifikací.

Likvidaci mravenců nechte na odborníky.

VOLEJTE 607 607 201 z mobilu kliknutím ZDE

 

Krok 2 – Co proti mravencům v kuchyni?

Mravenci za sebou zanechávají feromonovou pachovou stopu, která ostatní jedince vede jako osvětlená cestička z hnízda až k potravě. Když osamělého mravence zamáčknete, nic to nemění na tom, že trasa pro ostatní již byla vyznačena – nehledě na uvolnění velké dávky feromonů z rozmáčknutého hmyzu, která ostatní mravence ještě více přitahuje.

Přestože je nejproduktivnějším řešením přivolat odborníky na hubení škůdců, existují také domácí prostředky, jež mohou proti invazi mravenců pomoci.

Při hubení mravenců svépomocí se nejčastěji využívají malé staničky s návnadou, kterou mravenci požírají, nosí do hnízda a krmí jí larvy i královnu – nejdéle do 14 dní by měla být kolonie vyhubena. Musíte však dobře vybrat místo aplikace (tmavé kouty mimo sluneční záření, ideálně v mravenčí trase) a návnadu doplňovat.

V interiéru lze využít i volně dostupné desinsekční spreje a postřiky, ošetřené plochy však nesmíte vysávat ani vytírat, aby látka mohla účinkovat. Používají se také lepové pasti či sypané granulové návnady, ty se využívají hlavně ve venkovních prostorech.

Další možností, kvůli které ani nemusíte do drogerie, je smíchání kvasnic (nebo jedlé sody) s medem či cukrem a nabídnutí malým ochutnavačům. Tento postup se však musí několikrát opakovat, než dojde k vyhubení, a i tak nemusí být stoprocentně účinný.

TIP: Co používají profesionální hubiči? Nejefektivnějším způsobem vyhubení mravenců je postřik nebo popraš silnými desinsekčními prostředky. Ty neublíží lidem ani domácím mazlíčkům a fungují v podstatě okamžitě. Může je však používat pouze proškolený odborník. Více o odborném hubení mravenců zde.

 

Krok 3 – Prevence proti dalšímu zamoření mravenci

Nezapomínejte hlavně na základní preventivní zásady – utěsnění veškerých škvír, dokonalý úklid, trvanlivé potraviny a granule pro mazlíčky v neprodyšných dózách, nekapající kohoutky (mravenci mívají také žízeň).

Abyste se vyhnuli dalšímu mravenčímu nájezdu, můžete využít preventivní „babské rady“– přerušení mravenčích cest a posypání vstupů do domu (zejména parapety, prahy, otvory ve zdech atd.) aromatickými bylinkami či běžnými domácími ingrediencemi. Pohyb mravencům znesnadní: • jedlá soda, • skořice, • bazalka, • máta (či mátový esenciální olej) • řebříček, • cibule, • kari, • pepř, • ocet, • citronová šťáva, • rozdrcená křída, • kávová sedlina

Jedná se však pouze o odpuzení a mravenci si mohou najít jinou stezku – tím se boj proti nim může výrazně prodloužit.

Chcete se zbavit mravenců v kuchyni rychle a opravdu účinně?

Hubení mravenců rychle a odborně.

VOLEJTE 607 607 201 z mobilu kliknutím ZDE

 

 

Více o mravencích:

Hubení mravenců

Zbavte se mravenců rychle a účinně

Nejběžnější druhy mravenců v kuchyních + 9 tipů, jak se jich zbavit

Mravenec dřevokaz – v lese pomáhá, v domech škodí

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.