30.8.2021

Dřevokazní mravenci druhu Camponotus ligniperdus se vyskytují po celé Evropě. Nejčastěji je najdete v jehličnatých lesích, kde si staví hnízda v dřevě napadeném hnilobou. Co když se ale nastěhují i k vám domů?

 

Foto: Bernard DUPONT, Wikimedia Commons

Napadají jen oslabené dřevo

Mravenci dřevokazové zastávají v přírodě nezastupitelnou roli – při stavbě hnízda pomáhají rozkládat většinou mrtvé dřevo jehličnanů napadených hnědou hnilobou. Podporují tak ozdravení lesa a využívají již nepoužitelné dřevo (na rozdíl třeba od kůrovce).

Mravenci dřevokazové si ve dřevě pouze staví hnízda podobná spletitým bludištím, ale dřevní hmotou se neživí. Až 1,5 cm velké dělnice (druh patří k největším mravencům v Evropě) loví hmyz a pojídají sladkou medovici, kterou vytvářejí mšice. Je poměrně agresivní, hlavně při obraně mraveniště, a živí se i hmyzem, který lesu škodí. Napadá také své mravenčí příbuzné jiných druhů.

TIP: Jak poznáte mravence dřevokaza? Zjistěte o druhu více v našem Atlasu škůdců.

Dřevokazný mravenec – dělnice. Foto: Richard Bartz, Wikimedia Commons

 

Mravenec dřevokaz u vás doma

Problém však nastává, pokud si mravenec dřevokaz vyhlédne za ideální místo pro stavbu mraveniště dřevěné součásti lidských staveb. Při stavbě mraveniště výrazně narušuje pevnost smrkového, jedlového či borového dřeva (často vlhkého nebo již napadeného hnilobou), které následně může negativně ovlivnit statiku celé stavby. Likvidace mravence dřevokaza spočívá v injektáži insekticidu přímo do dřeva, použití plynu či návnad.

Mravenec dřevokaz způsobuje degradaci dřeva. Foto: Bjørn Fritsche, Wikimedia Commons

Vzhledem k dlouhověkosti (dělnice se dožívají i 13 let) a odolnosti vůči chladu se jedná o poměrně vytrvalý druh. Dřevokazové jsou aktivní ve dne i v noci a i když jejich kolonie rostou pomalu, mohou dosáhnout i 7 000 jedinců. Zároveň může být celá kolonie rozprostřena do několika satelitních hnízd na poměrně širokém prostoru.

 

Jak se zbavit mravence dřevokaza?

Pokud jste doma objevili dřevo napadené mravencem dřevokazem nebo jinými škůdci, určitě se co nejdříve obraťte na profesionály. Odborníci ze ZZgroup.cz k vám přijedou rychle a zbaví váš domov škodícího hmyzu. Volejte na 607 607 201

 

Pro více tipů a zajímavostí nás sledujte i na Facebooku

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.