7.4.2021

Začíná jarní sezóna mravenců – objevují se v kuchyních, ve spížích, u odpadkových košů či podél lišt na podlaze. Jejich pachové cestičky není snadné zničit, likvidace mravenců je pak mnohdy sisyfovská práce – drobní tvorečci se stále objevují a není jim konec. Vyzkoušejte našich 9 tipů, jak se zbavit mravenců.

 

Nejčastější druhy mravenců v českých domácnostech

Nejběžněji u nás potkáte mravence obecného (Lasius niger). Hnědý až černý mravenec se na rozdíl od svých příbuzných na světle neleskne. Měří asi 2–5 mm, je všežravý, ale nejvíce mu chutnají sladkosti a cukr. Navíc rozšiřuje mšice, se kterými žije v symbióze, proto je nepřítelem zahrádkářů.

 

Mravenec obecný. Foto: AfroBrazilian, Wikimedia Commons

 

Mravenec domácí (Lasius emarginatus) je tmavě hnědý až rezavý mravenec, jehož dělnice měří až 5,5 mm. Samci jsou černí a až třikrát větší. Hnízda si staví v základech domu či zídkách.

Mravenec domácí. Foto: April Nobile, Wikimedia Commons

 

Vyhubení mravenců faraonů (Monomorium pharaonis) představuje největší problém. Tito asi 2mm žlutí či světle hnědí mravenci mají rádi teplé prostředí, a tak nejraději pobývají v lidských domácnostech. Roznáší choroby a kontaminují potraviny, těžko se jich však zbavuje a bývá nutná návštěva dezinsekční firmy.

 

Mravenec faraon s krystalkem cukru. Foto: Julian.szulc, Wikimedia Commons

 

TIP: Objevili jste u vás doma mravence a nevíte si s nimi rady? Zavolejte ZZgroup.cz, provádíme likvidaci mravenců i jiných druhů hmyzu již za 24 hodin od objednání.

NONSTOP dispečink

 

9 tipů, jak na mravence

  • Najděte místo, kudy se mravenci dostávají do domu a všechny škvíry utěsněte.
  • Nenechávejte v kuchyni drobky ani otevřené potraviny, udržujte čistotu.
  • Veškeré suroviny a potraviny s papírovým či otevřeným obalem uschovejte do těsnících dóz.
  • Otírejte olepené sklenice s medem, lahve se sirupem a podobně.

 

Mravenčí cestička ve spíži. Foto: ZZgroup.cz

 

  • Mravenci se orientují pomocí pachů – dle babských rad nemají rádi vůni majoránky, levandule, bazalky a máty. Pěstujte tyto bylinky na oknech, kudy by mohli mravenci lézt k vám domů.
  • Pachové mravenčí cestičky nejdříve dezodorizujte roztokem octa nebo citronové šťávy.
  • Cestičky můžete zkusit posypat kypřicím práškem s rozdrobeným droždím, skořicí, pálivou paprikou, mletým pepřem, drceným hřebíčkem či kávovou sedlinou, které zbylý pach zneutralizují nebo přehluší.
  • Účinnější je použití chemické návnady přímo pro mravence, která bezobratlé láká vůní.
  • Nejefektivnějším a nejrychlejším postupem je návštěva deratizátorské firmy, která provede dezinsekci mravenců.

 

Hubení mravenců do 24 hodin.

VOLEJTE 607 607 201 z mobilu kliknutím ZDE

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.