10.10.2023

Štěnice se živí krví – sají ji ze spících teplokrevných živočichů a jejich oběť se ráno budí se svědivými boláky. Jak se pozná kousnutí štěnice a jak proti nim bojovat?

 

  • Kousance od štěnic se podobají komářím bodnutím, ale vyskytují se většinou v hloučcích či liniích.
  • Na kousnutí štěnice kůže reaguje podle citlivosti drobnými zarudlými pupínky i svědivými několikacentimetrovými kruhovými otoky.
  • Nejčastěji se štípance od štěnic objevují na částích těla odkrytých při spánku – obličej, záda, ruce a nohy.
  • Jakmile zpozorujete přes noc se objevující pupínky, zkontrolujte nejčastější místa výskytu štěnic: více v článku Máte doma štěnice? Zlikvidujte je s našimi radami.

Jak vypadá kousnutí od štěnice?

VOLEJTE 607 607 201 z mobilu kliknutím ZDE
Foto: Kousance od štěnice
Foto: Kousance od štěnice
Foto: Kousance od štěnice

Jak se pozná kousnutí štěnice?

Štípance od štěnic se nejčastěji objevují na pažích, nohách, obličeji, krku a zádech (na místech odkrytých během spánku). Vznikají drobné boláky i výrazná rudá kola o průměru několika centimetrů, záleží na individuální citlivosti kůže i délce doby, po kterou jste se nechali štěnicemi vysávat.

Mírnější reakci na kousance od štěnic byste si mohli splést s komářím bodnutím, na rozdíl od něj se však vřídky na kůži objevují v hloučcích či řadách, jak se štěnice během noci přesouvala. Kožní reakce může u alergiků a citlivých osob trvat i několik měsíců.

Výjimečně ke kožním problémům po poštípání štěnicemi nedochází, tato situace je však ještě nebezpečnější – nezvaných návštěvníků si totiž všimnete až dlouho po jejich přemnožení.

 

Úspěšná cesta za vyhubením štěnic

1. Poznejte svého soupeře – štěnice domácí

Štěnice je malý rezavohnědý zploštělý hmyz, měří do 5 mm. Nymfy jsou světlejší a výrazně menší, dále můžete rozpoznat prázdné svlečky, miniaturní bílá vajíčka a tmavý trus. Štěnice neumějí létat ani skákat, utíkají po zemi do úkrytu mimo světlo. Nejčastěji je najdete pod matrací, v rozích rámu postele a roštu, za lištami, nábytkem, obrazy a všude tam, kde je těsno, tma, teplo a dostatečný přísun potravy. Více v Atlasu škůdců

Foto: Dospělá štěnice
Foto: Trus (černé tečky), vajíčka (bílé tečky), dospělá štěnice (zhruba uprostřed) a světlejší svlečky (v popředí). Foto: ZZGroup.cz

 

2. Objednejte si odborníka na hubení štěnic

Jestli jste štěnice doma objevili, nepropadejte panice – vše se dá začít řešit už do 24 hodin, kdy může proběhnout první kolo desinsekčního postřiku. Zavolejte na uvedenou nonstop linku a popište nám situaci. Společně se domluvíme na termínu zásahu a probereme s vámi detaily postupu. Tuto konzultaci poskytujeme zdarma.

 

3. Připravte prostor k desinsekci a dodržte všechna opatření

Před samotným příjezdem deratizátora sami nic nepodnikejte – mohli byste situaci ještě více zhoršit. Neodnášejte vybavení místnosti (rozšíření štěnic), nepoužívejte insekticidy z drogerie (štěnice se rozprchnou). Počítejte s tím, že bude nutné postřik opakovat a případně ošetřit i sousední byty. Boj se štěnicemi trvá cca 4–6 týdnů.

TIP:Kdo platí deratizaci v bytovém domě? A jak přesně probíhá odborná likvidace štěnic?

 

Svěřte se profesionálům

ZZGroup.cz poskytuje garanci na vyhubení štěnic, zvládá expresní zásahy do 24 hodin a nabízí konzultaci zdarma. Neztrácejte čas a nervy při neúspěšném hubení svépomocí a využijte služeb dlouholetých profesionálů.

Pro novinky ze světa DDD služeb sledujte náš Facebook

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.