12.7.2021

Tesařík krovový je původním evropským broukem, který má ekologicky důležitý vliv na rozklad padlých stromů, zejména borovic. Bohužel si však našel i další zdroj obživy pro své larvy – interiérové dřevo v lidských domovech.

 

Foto: Siga, Wikimedia Commons

Tesaříci dřevo rádi – žijí v něm jejich larvy

Tesaříci čítají asi 20 000 druhů, několik druhů z nich však páchá obrovské škody na stavebních součástech domů. Tesařík krovový je jedním z dřevokazných druhů – kromě trámů klade samice vajíčka i do neopracovaného dřeva padlých stromů do 10 let, palivového dříví nebo dřeva v interiéru.

Samičky tesaříka krovového nakladou do vhodného dřeva i 200 vajíček. Až 3centimetrové larvy tu pak chráněné před vnějšími vlivy nerušeně hloubí chodbičky a požírají materiál následující 2–3 roky. Následně se zakuklí pod povrchem a ze dřeva v létě vylétají jako dospělí brouci. Zbyde po nich jen malý kulatý otvor a troška jemných pilin.

Larva tesaříka krovového. Foto: Rasbak, Wikimedia Commons

 

Jak vypadá tesařík krovový?

Dospělce poznáte podle asi 2centimetrového tmavě hnědého až černého štíhlého těla, dlouhých tmavých tykadel a hrudi s chloupky. Baculaté larvy měří až 3 centimetry, jsou smetanově bílé s tmavší hlavičkou. Více se o tesaříkovi krovovém dozvíte v našem Atlasu škůdců.

V nejhorších případech jsou larvy schopné dřevo prožrat a způsobí jeho rozpadání se na prach. Napadení dřeva tesaříkem krovovým prozradí zvuk – larvy hlasitě chroupou zejména v nočním tichu. Napadené dřevo je pak náchylnější k dalšímu znehodnocování vlhkem, plísněmi, houbami či jinými dřevokaznými organismy.

Larva tesaříka krovového v napadeném dřevě. Foto: Rasbak, Wikimedia Commons

 

Likvidace tesaříka krovového

Likvidace tesaříka krovového není snadná – larvy se ukrývají hluboko ve dřevě a při nesprávné aplikaci insekticidů se zavrtají ještě hlouběji. Proto je nejefektivnější likvidací tesaříka odborná hloubková injektáž hubicí látky, zahubení horkem nebo mikrovlnným či jiným zářením.

Nejlepším řešením je však prevence ve formě insekticidních nátěrů, které hubí hmyz, houby i plísně a zamezí ničení dřeva organismy.

Máte strach, že je váš domov napaden tesaříkem nebo červotočem? Zavolejte na pomoc ZZgoup.cz – jsme odborníci s dlouholetou zkušeností, kteří dokáží váš domov ochránit těmi nejúčinnějšími látkami již za 24 hodin od objednání.

 

Objevte více informací ze světa deratizace, dezinsekce a dezinfekce na facebookovém profilu ZZgroup.cz

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.