19.2.2021

Drobní bezobratlí živočichové těží z přítomnosti lidí – poskytují jim potravu i příjemně teplý úkryt. Jsou stínky či rybenky nebezpečné? Jak vlastně žijí a jak se jich zbavit? Zjistěte více o hmyzu, který s námi sdílí domácnost.

 

Rybenka obecná. Foto: Géry PARENT, Wikimedia Commons

Kde se berou rybenky?

Rybenka obecná (Lepisma saccharina) patří do bezkřídlého hmyzu. Její 0,8–2 cm dlouhé tělo je pokryté stříbřitými šupinkami. Na hlavě má dvě „tykadla“ a na zadečku pak dva štěty a jeden paštět. Má ráda vlhko a tmu, světlu se vyhýbá. V lidských příbytcích se nejčastěji objevuje v koupelnách, sklepech, v podkroví nebo na toaletě. Rozmnožuje se celoročně vajíčky vyvíjejícími se ve spárách a škvírách, každá samička jich za život naklade asi stovku.

Zajímavost: Rybenky se jako druh vyskytují na Zemi již neuvěřitelných 400 milionů let, jsou asi o 150 milionů let starší než dinosauři. Když se v devonu jako druh objevily, dominovaly mořím ryby, ramenonožci a útesotvorné řasy a koráli, na souši se pak mezi obřími přesličkami a plavuněmi proháněli obojživelníci a krytolebci.

Rybenky se živí papírem, lepidlem, tapetami, textiliemi, koberci i potravinami (mouka, cukr). Jejich nepřáteli jsou pavouci, stonožky a škvoři, kteří si na nich rádi pochutnávají. Rybenky mohou při velkém množství poškodit vybavení domácnosti (dírky v oblečení či v tapetách), nejsou však nijak nebezpečné a nepřenášejí žádné choroby.

 

Stínka, nebo svinka?

Průměrně 1,5 cm velká stínka obecná (Porcellio scaber) a její o trochu větší příbuzná stínka zední (Oniscus asellus) pak patří do podkmene korýšů, nejedná se tedy o hmyz. Jejich tělo je tmavě šedé se článkovaným tvrdým krunýřem, mají 7 párů končetin. Neumí se svinout do kuličky a mohou vylučovat látku čpící čpavkem. Žijí ve vlhkých prostorech, například sklepech, ve škvírách a tmavých koutech či pod květináči a kameny. Množí se miniaturními vajíčky, ze kterých se líhnou milimetrová mláďata. Živí se tlejícími rostlinami, pro člověka nejsou nijak nebezpečné. Ve sklepech však mohou napadat uskladněné ovoce a zeleninu.

Stínka obecná. Foto: Acélan, Wikimedia Commons

Zajímavost: Stínky se mohou dožít až 2 let a dospívají po 3 měsících.

Svinka obecná (Armadillidium vulgare) také patří k suchozemským korýšům, na rozdíl od své příbuzné stínky se však umí svinout do perfektní kuličky. Využívá toho při nebezpečí a napadení predátorem. Tuhý článkovaný krunýř je zakulacený, tělo je velké 1–2 cm. Žije ve vlhkých a tmavých prostorách v menších skupinách, živí se hnijícími rostlinnými a živočišnými zbytky. Často se vyskytují ve stejném prostoru jako stínky.

Svinka obecná. Foto: Walter Siegmund (talk), Wikimedia Commons

Zbavíme Vás nepříjemného hmyzu již DNES

 

Jak na likvidaci rybenek, stínek a svinek?

Ani jeden z popsaných druhů není pro člověka nijak nebezpečný, zahrádkáři si naopak venkovní stínky a svinky předcházejí, protože jim pomáhají udržet zahradu beze zbytků a obohacují půdu. Pokud se však potřebujete zbavit domácích rybenek nebo drobných korýšků ve sklepě, vyzkoušejte následující tipy.

 

Co pomáhá proti rybenkám?

  • Prostory s jejich výskytem pravidelně větrejte a vysoušejte.
  • Při vytírání podlahy ji následně vysušte do sucha.
  • Všechny spáry a praskliny v lištách a podlaze vyplňte tmelem nebo silikonem, případně je pravidelně vysávejte (rybenky tam kladou vajíčka).
  • Na noc uzavírejte odtoky zátkou a občas je prolijte horkou vodou.
  • Na místa výskytu nakrájejte pravý vanilkový lusk, jehož vůni rybenky nesnáší.

 

Stínky a svinky: Jak se jich zbavit?

  • Klasickým postupem je vysíření sklepa sirnými knoty.
  • Nastraženým rozkrojeným jablkem, mrkví nebo bramborou je můžete nalákat na jedno místo – pak už je stačí přenést na zahradní kompost, kde vám stínky a svinky udělají dobrou službu.
  • Nejlépe funguje prevence. Uskladněné plodiny pravidelně třiďte, aby nedocházelo k zahnívání, které drobné korýše láká.

 

Pokud potřebujete zlikvidovat rybenky, stínky či svinky co nejrychleji, využijte služeb profesionálních deratizátorů. Můžeme k vám přijet již do 24 hodin a poskytneme vám poradenství a aplikujeme vysoce efektivní hubicí látky.

 

Pro více zajímavostí a informací ze světa deratizace sledujte náš profil na Facebooku.

 

 

NON-STOP

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.