4.3.2021

Připomíná švába, je ale o dost menší a vyskytuje se častěji. Jaký je vývoj rusa domácího, kde ho v bytě najdete a jak ho zlikvidovat? Problémem je výskyt švábovitého hmyzu v paneláku, kdy musí proběhnout dezinsekční zásah i v sousedních bytech.

 

Foto: Erik Karits, Pixabay

 

Jak vypadá rus domácí?

Rus domácí (Blattella germanica, anglicky German cockroach) patří k příbuzným známějšího švába. Žije v různých prostředích po celém světě, má rád vlhko a teplo. Chladným místům se vyhýbá, proto si našel obydlí v lidských domovech, kde má navíc dostatek úkrytů i potravy.

Rus domácí je až 16 mm velký, váží asi 0,1 g. Tělo má světle hnědou barvu a oválný tvar, na zádech jej zdobí dva charakteristické tmavé pruhy. Samice je větší než samec. Snadno šplhá do vyšších pater (na rozdíl od švába) i po hladké stěně.

TIP: Jak rozeznat švába a rusa? Porovnejte je podle fotografií i popisu v našem článku Rus nebo šváb? Rozeznejte je a zbavte se jich.

 

Život a vývoj rusa domácího

Rus není brouk, ale jde o hmyz s proměnou nedokonalou. Proměna mladého jedince v dospělce probíhá v několika stádiích – mladé nymfy rusů domácích nemají křídla, po každém svlékání jsou však čím dál patrnější hrudní výběžky, ze kterých vyrůstají. Po posledním svleku je z nymfy dospělý jedinec, který se může rychle množit. Každá samice se během svého půlročního života zvládne rozmnožit až sedmkrát (přivede na svět více než 200 dalších rusů domácích).

Rus se množí po celý rok, samice kladou vajíčka vyvíjející se v ootékách (jakýchsi kokonech) až po 30 kusech. Každá světle hnědá ootéka měří asi půl centimetru a samice ji odloží až chvíli před vylíhnutím malých nymf (cca 2-5 týdnů v závislosti na teplotě). Čerstvě vylíhnuté nymfy měří do 1 cm, mají tmavě hnědou barvu a během následujících asi 40–50 dní se až 7krát svléknou, než se z nich stane dospělý jedinec.

Rus domácí v různých stádiích. Foto: ZZGroup.cz

 

Co žere rus domácí?

I když má rus domácí křídla, pořádně létat neumí. Dává přednost rychlému úprku po dlouhých nohách s chloupky. V domácnostech je řádově častější než jeho příbuzný šváb. Žije skrytě ve škvírách, za potrubím, za nábytkem, u lišt a na podobných místech. Jakmile se setmí, vyleze hledat potravu – pochutná si na drobcích i odpadcích, v nouzi nepohrdne ani papírem nebo kůží, sežere třeba i zubní pastu či lepidlo. Při vylekání prchá a vypouští páchnoucí látku.

 

Likvidace rusů domácích

Deratizace rusů (správněji dezinsekce, hubení hmyzu) je nejefektivnější za pomoci odborníků. Amatérské postupy způsobí rozprchnutí a zvýšení odolnosti hmyzu, navíc svépomocí se nikdy nedostanete na všechny místa, kde se rusi ukrývají. Pár zapomenutých vajíček se rychle stane základem nové generace. Profesionální deratizátoři ošetří prostor velmi účinným postřikem či gelovými nástrahami (postup je bezpečný pro lidi i zvířecí miláčky).

 

Video ze zásahu proti rusům domácím

 

Při výskytu rusů v panelovém domě je nutné ošetřit i sousední byty a prostory. Rusi skvěle lezou a stoupačkami se mohou rychle rozšířit i do dalších prostor. Po určitém čase je nutné zásah opakovat – hubicí látky působí totiž jen proti dospělým rusům, na vajíčka a nymfy nemá vliv.

TIP: Kdo platí zásah proti výskytu škůdců v panelovém domě?

 

Zavolejte ZZGroup.cz – přijedeme do 24 hodin a zlikvidujeme hmyz se zárukou

Netrapte se s výskytem rusů domácích a zavolejte nám na číslo 607 607 201. Přijedeme k vám už do druhého dne a zbavíme vás obtížného hmyzu rychle a efektivně.

Pro více zajímavostí a informací ze světa deratizace, dezinsekce a dezinfekce sledujte naši facebookovou stránku

 

Provádíme odborné deratizace.

VOLEJTE 607 607 201 z mobilu kliknutím ZDE

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.