22.3.2021

Po zimě přichází okamžik příjezdu na chatu či chalupu a zahájení letní sezóny. Pokud jste nemovitost řádně nezabezpečili proti hlodavcům, může vás čekat nemilé překvapení. Jak v takové chvíli postupovat, abyste se vyhnuli riziku nákazy a opětovné myší návštěvě?

 

Foto: Pixabay, Pexels

 

Myši hledají přes zimu úkryt a potravu

V chladném období se do lidských příbytků stahují za potravou i úkrytem všemožní hlodavci, nejčastěji myši. Hubením hlodavců dokážete svůj prostor ochránit, ale pokud jste zapomněli nebo svou nemovitost nedostatečně zabezpečili, pak je potřeba provést generální úklid.

 

Jak postupovat při dezinfekci prostoru po nedostatečném vyhubení myší?

  1. Připravte si horkou vodu s dezinfekcí, hadříky a kartáče, gumové jednorázové rukavice a respirátor. Otevřete okna, aby místností po celou dobu proudil čerstvý vzduch.
  2. Povrchy a různé materiály myši infikují močí a výkaly. Přenáší tak spoustu infekčních a nebezpečných nemocí, které vás mohou ohrozit i na životě (např. salmonelóza, leptospiróza, myší tyfus, Weilova žloutenka a další).
  3. Vyčistěte a dezinfekčním roztokem otřete všechny povrchy, kam se myši dostaly. Postupujte odshora dolů a nic nevynechejte. Vodu s dezinfekcí pravidelně měňte.
  4. Proberte veškeré potraviny a ty nakousané vyhoďte. Skladujte je nejlépe v uzavřených a omyvatelných dózách či boxech.
  5. Veškeré textilie, po kterých se myši mohly pohybovat, vyperte na co nejvyšší teplotu dle štítku. Do pračky přidejte dezinfekci do praní (ne přípravky na bázi chloru!). Rozcupované a poničené prádlo vyhoďte – pozor na myší hnízda, která se ve tkaninách mohou ukrývat.
  6. Podlahy vyluxujte a vytřete dezinfekčním roztokem. Koberce po vysátí ošetřete dezinfekcí na tkaniny ve spreji nebo horkou párou.
  7. Zlikvidované potraviny a textilie zavažte do pevného pytle a co nejdříve vyhoďte do směsného odpadu.

 

Jak se zbavit pachu po myších

Generální úklid máte za sebou, ale pořád váš domov nevoní jako dřív? Pachu myšiny se těžko zbavuje, ale existuje několik metod.

  • Pravidelně větrejte a uklízejte.
  • Stopy po myší moči zkuste nejprve očistit horkou vodou s dezinfekcí na bázi aktivního kyslíku.
  • Můžete vyzkoušet i omývání octovou vodou, roztokem manganistanu draselného či peroxidu vodíku.

 

TIP: Základem je prevence – zabezpečte svou chatu či chalupu podle našich tipů.

 

Foto: David Bartus, Pexels

 

Pach z mrtvé myši

Páchnoucí tělo mrtvé myši bývá za zdí, v šachtách, v klimatizaci nebo pod podlahou. V takovém případě budete muset kus stavebního materiálu odklopit, abyste mohli kadaver vyjmout a zlikvidovat. Následně místo vyčistěte roztokem manganistanu draselného, který na hnilobné pachy skvěle funguje. Pokud se do prostor s mrtvolkou nemůžete nijak dostat, nezbývá než čekat a větrat.

 

Svěřte se profesionální deratizační službě

Abyste se příště nemuseli s hubením myší a likvidací následků myšokalypsy zabývat, doporučujeme profesionální zásah deratizérů. Deratizace myší probíhá rychle a většinou pomocí návnad ve staničkách. Jed způsobí, že myš před smrtí vyleze na volné prostranství, proto se nemusíte obávat pachu v domě.

Zavolejte ZZgroup.cz – přijedeme do 24 hodin a na deratizaci myší poskytujeme záruku.

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.