12.3.2021

Říká se, že pavouček nosí štěstí, někdo však přítomnost osminohých členovců nese velmi nelibě. Ať už se pavouků fobicky bojíte, nebo se jich potřebujete doma zbavit, vyzkoušejte naše tipy.

 

Foto: Pixabay, Pexels

 

Hubení pavouků

Že u vás doma žijí pavouci poznáte snadno podle pavučin nebo výskytu pavouků v rozích či na závětrných místech. Mají rádi teplo a sucho a k vám domů se dostanou z blízké přírody štěrbinami či prasklinami. V prevenci jejich výskytu pomáhají i sítě proti hmyzu v oknech.

 

Pavouci se orientují podle zraku i hmatu

Pavouků žije v České republice více než 870 druhů. Rozeznáte je podle 4 párů končetin, rozdělení těla na hlavohruď a zadeček a schopnosti spřádat sítě pro lovení bezobratlých. Po namlouvání a oplození klade samice vajíčka, která chrání kokonem. Záhy po vylíhnutí vypadají mláďata jako miniaturní kopie rodičů. Pavouci mají docela dobrý zrak, orientují se však hlavně podle dotykových a hmatových sensorů.

 

Pavoučí jed – je opravdu tak nebezpečný?

Pavouci loví s pomocí pavučin, do kterých se zamotá kořist. Tu následně kousnou a do jejího těla vpustí jed. Mnoho lidí se obává pavoučího kousnutí, ale drtivá většina pavoučích druhů není schopná prokousnout lidskou kůži. Pavoučí kousnutí má jen málokdy horší příznaky než štípnutí od vosy. Pavouci (a to i ti opravdu jedovatí, kteří na našem území nežijí) však kousnutí využívají až jako poslední možnost sebeobrany. Pavoučí jed se naopak využívá v lékařství – na srdeční arytmii, při léčbě Alzheimerovy choroby, mozkové mrtvice a poruch erekce.

Foto: Monique, Pexels

 

Jak se zbavit pavouků

Přes všechny jejich klady může nastat situace, kdy pavouky doma mít nechcete. V takovém případě můžete zkusit některou z babských rad, které způsobí likvidaci pavouků:

 

  • nejšetrnější metodou je pavouka odchytit a odnést ven – může se však brzy vrátit.
  • pavoukům nevoní některé přírodní repelenty – rozpůlené kaštany, máta, eukalyptus, citrony, skořice, cedr, tabák či roztok vody a octa. Postříkejte parapety a místa výskytu roztokem nebo poblíž položte čerstvé přírodniny.
  • pokud se pavouci objevují ve vaně nebo v umyvadle, ucpávejte odtok uzávěrem.
  • nenechávejte svítit venkovní světla – přitahují hmyz a ten vábí pavouky.
  • pravidelně vysávejte pavučiny a udržujte doma čistotu.
  • skvělým bojovníkem v hubení pavouků je kočka.

 

Existují i reziduální insekticidy, které jsou k dostání v drogeriích. Jejich laická aplikace a slabší účinky však nikdy nebudou mít takový efekt jako profesionální dezinsekce pavouků.

 

Zavolejte ZZGroup.cz – Jsme odborník na hubení pavouků

Netrapte se s výskytem pavouků a zavolejte nám na číslo 607 607 201 a přijedeme k vám již DNES. Pavouky likvidujeme účinným postřikem, který je bezpečný pro vás i vaše mazlíčky. Na deratizaci pavouků (správně dezinsekci) poskytujeme garanci vyhubení.

Sledujte facebookovou stránku ZZgroup.cz a získejte informace a zajímavosti ze světa škůdců.

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.