25.1.2021

 

Blechy mohou vaši domácnost zamořit po tisících. Sají lidskou krev a mohou přenášet i nebezpečné nemoci. Jak se zbavit blech a podle čeho je rozpoznáte?

 

Foto: Anagoria, Wikimedia Commons

Jak poznat blechu

Tmavé, červeně, hnědě nebo černě zbarvené blechy měří 1,5 až 8 mm. Tělo blech je ze stran zploštělé a jsou na něm patrné drobné články. Má 3 páry nohou, 2. a 3. pár je skákavý a viditelně prodloužený.

 

Foto: Wellcome Images, Wikimedia Commons
Foto: Anagoria, Wikimedia Commons

Nejčastěji se k vám domů blechy dostanou na psovi nebo kočce – že má zvíře parazity poznáte podle neutuchajícího škrábání a kousání kůže. Můžete také pozorovat trus mezi chlupy. Malé černé kuličky exkrementů se podobají máku a z velké části jsou tvořené nestrávenou krví. Ve vhodných podmínkách se blechy rychle množí, jediná samice dokáže naklást až 50 vajíček za den. Během měsíce se u vás doma může kolonie rozrůst až na 1 000 blech.

 

Zajímavost: Blechy vyskočí až 20 cm do výšky do vzdálenosti až 35 cm. Kdyby tak uměl skákat člověk, doskočil by do dálky 180 metrů.

 

Pokud začne blecha sát krev i na člověku, objevují se na jeho kůži štípance podobné těm od komára. Zarudlé kolečko může měřit několik milimetrů, výjimečně až pár centimetrů, a u senzitivních osob může kousnutí blechy vyvolat alergickou reakci organismu.

Druhy blech

Na českém území žije asi 90 druhů blech, ale nejčastěji se setkáte se 4 druhy. Blecha psí (Ctenocephalides canis) si pochutnává na krvi pejsků, koček i lidí. Blízce příbuzná blecha kočičí (Ctenocephalides felis) také parazituje na savčích druzích včetně lidí. Lidmi obávaná je blecha obecná (také blecha lidská, Pulex irritans), jejíž počty se však díky stále intenzivnější hygieně snižují. Nejčastějším zdrojem nákazy tak bývají domácí zvířata.

Jak se zbavit blech

Základní postup by měl zahrnovat hlavně preventivní opatření – kontrolujte své domácí mazlíčky důkladně a pravidelně. Můžete jim zakoupit obojek, sprej, aplikační látku nebo jiný přípravek odpuzující blechy a jiné parazity.

Jestliže se blechy již objevily u vás doma, jejich výskyt nepodceňujte a co nejdříve kontaktujte deratizační firmu. Zvíře vykoupejte v antiparazitickém šamponu nebo použijte speciální pudr či sprej. Alespoň na 60 °C vyperte zvířecí pelíšky a všechny polštáře a textilie, na kterých se zvíře zdržuje (případně je můžete hluboce zmrazit). Blechy se však drží i v kobercích, spárách, špinavém prádle, potazích atd.

K deratizaci blech (správně dezinsekci blech) se při odborném zásahu používá pro savce a životní prostředí netoxický postřik. Hned po jeho zaschnutí můžete prostor bez obav používat. Dezinsekční zásah je po nějakém čase nutné zopakovat, hubicí látka totiž působí jen na dospělý hmyz. Pokud druhé kolo hubení blech neproběhne, domácnost parazitů nezbavíte.

Zavolejte profesionálům kteří k vám domů přijedou už do 24 hodin a zbaví vás blech nejrychleji a nejúčinněji.

Pro novinky a tipy ze světa deratizace, dezinsekce a dezinfekce sledujte náš profil na Facebooku.

Více informací naleznete také na https://zzgroup.cz/deratizace-blech.html

 

NONSTOP dispečink

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb.Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.