24.6.2021

Slýcháte doma nebo na chalupě chroupavé a pravidelné zvuky z dřevěného obložení, z podlahy, z dekorací či z nábytku? Na vině bude nejspíše červotoč. Jaké škody může brouk napáchat a jak se nezvaného hosta zbavit?

 

Foto: Siga, Wikimedia Commons

Larvy červotoče se živí vyschlým dřevem

Červotoči jsou poměrně široká skupina brouků, z nichž je obávaným škůdcem červotoč pronikavý, jinak proužkovaný (Anobium punctatum). Zatímco hnědí ovální dospělci měřící asi 2–4 mm se dřevem neživí, z vajíček nakladených do prasklin ve zpracovaném dřevě se v létě vylíhnou nenechavé larvy. Ty mají krémovou barvu, tvar písmene C, během let dorostou až 7mm velikosti a nejraději si pochutnávají na vyschlém jehličnatém dřevě. Likvidace červotoče přitom není snadná.

Dospělý červotoč ve dřevě. Foto: Siga, Wikimedia Commons

Zajímavost: Prvního červotoče tohoto druhu popsali vědci na Novém Zélandu až v roce 1875.

 

Červotoč se prozradí chroupáním i výletovými otvory ve dřevě

Larvy červotoče se živí škrobem ze dřeva a vytvářejí si skrytě pod povrchem dlouhé chodbičky. Při krmení vydávají pravidelný chroupavý zvuk, který může upozornit na jejich přítomnost. Jinak napadení červotočem poznáte až za 1–3 roky, kdy se larva zakuklí a ze dřeva vylétne dospělý jedinec. Ten za sebou zanechá asi milimetrovou kulatou dírku a trochu prachu z pilin. Nezřídka jsou pak tyto otvory využívané dalšími generacemi samiček, které do nich kladou nová vajíčka.

Larva červotoče ve dřevě. Foto: Forestry and Forest Products, CSIRO, Wikimedia Commons

TIP: Jakmile zjistíte, že je váš domov nebo chalupa napadená červotočem, jednejte rychle. Každý brouk může naklást 40 vajíček! Desinsekce červotoče netrvá dlouho a dokáže váš majetek účinně ochránit.

 

Likvidace červotoče a důležitá prevence

Při likvidaci červotoče je důležité zabít nejen dospělce, ale zejména ničitelské larvy, které jsou chráněny vrstvou dřeva. Proto se využívá speciální postup plynování, postřiku nebo injektáže. Lze také dřevo zmrazit (pod -18 °C) nebo naopak vystavit teplu nad 50 °C minimálně na 24 hodin, jde však o postup s nejistým výsledkem a bez další dezinsekční ochrany, podobně jako ozařování gama zářením nebo mikrovlnami. Lepším způsobem ochrany je prevence – impregnace dřeva a hlavně důkladná kontrola nově dovezených dřevěných předmětů.

Pokud máte doma zabydleného červotoče, svěřte dezinsekci odborné firmě. Postará se o to, aby byly zahubeny všechny larvy i dospělci s nejefektivnějšími hubicími postupy a přípravky. Hubení červotoče lze provést injektáží, postřikem, plynem či kombinací technologií. Dále je důležité udržovat v místnostech ideální klima s vlhkostí pod 60 %.

Máte doma červotoče? Volejte ZZgroup.cz na 607 607 201. Více se o červotoči dozvíte v našem Atlasu škůdců.

 

Více zajímavostí ze světa deratizace, dezinsekce a dezinfekce najdete na facebookovém profilu ZZgroup.cz

 

NONSTOP dispečink

 

ZZgroup poskytuje komplexní ochranu před škůdci, monitoring výskytu škůdců, služby deratizace, dezinfekce, dezinsekce, hubení vos a vosích hnízd a ochranu budov proti ptactvu. Dále vyklízení půdních a sklepních prostor včetně dezodorizace a úklidových služeb. Pomůžeme vám s vyhubením jakéhokoliv škůdce jako jsou myši, potkani, krysy, štěnice, švábi, mravenci, blechy, vosy, sršně, octomilky, moly a další.